Huidige aanpak seksueel wangedrag op hbo zorgt nog niet voor cultuurverandering
Regeringscommissaris Hamer komt met adviezen voor hbo en wo
De overheid moet extra maatregelen nemen om seksueel wangedrag op hogescholen en universiteiten aan te pakken. Dat schrijft regeringscommissaris Mariëtte Hamer in een vandaag verschenen advies aan demissionair minister Dijkgraaf. Onderwijsinstellingen hebben al wel maatregelen genomen, maar die zijn niet genoeg om tot een cultuurverandering te komen.
Nazorg schiet tekort
Volgens Hamer, die in 2022 is aangesteld als onafhankelijk regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, schiet de nazorg van slachtoffers van seksueel wangedrag nog geregeld tekort. Ook is er onduidelijkheid over wie wanneer verantwoordelijk is voor sociale veiligheid.
Meldingen blijven achter
Demissionair minister Dijkgraaf presenteerde afgelopen zomer een aanpak voor sociale veiligheid in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Hamer laat weten dat veel onderwijsinstellingen ook al met het onderwerp aan de slag zijn gegaan. Helaas blijven volgens haar de meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld bij de onderwijsinstellingen nog achter.
Gebeurtenissen hebben grote impact op slachtoffers
Dat is opvallend, want seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld komen het meeste voor in de leeftijdsfase van studenten: de helft van de vrouwen tussen 18 en 24 jaar maakte in het afgelopen jaar een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag mee. Deze gebeurtenissen hebben volgens onderzoek grote en langdurige impact op het leven van de slachtoffers. Eerder al publiceerde Hamer daarom samen met een aantal studentenorganisaties het Studentenpact tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in het studentenleven. Diverse studentenverenigingen hebben toegezegd dat ze de dertig actiepunten van het pact zullen naleven.
Een uitgebreid artikel over het advies van Mariëtte Hamer dat vandaag is gepubliceerd, is hier te lezen.
Bron: www.rcgog.nl
In januari 2022 heeft het College van Bestuur van de HAN via een bericht op HAN.nl gereageerd op de ophef die in die tijd ontstond rond het grensoverschrijdende gedrag bij talentenshow The Voice Of Holland. In dit artikel staan enkele links die je kunt gebruiken als jij te maken hebt gehad met grensoverschrijdend gedrag.
Kort daarvoor heeft SAM een artikel gepubliceerd waarin Ton Ammerlaan, een van de vertrouwenspersonen van de HAN, wordt geïnterviewd over grensoverschrijdend gedrag bij de HAN.
Alle reacties (0)