De physician assistant, géén doktersassistent
HAN-student Jill richtte Instagramaccount @lifeofa.pa.student en ‘De PA Podcast’ op
Zó enthousiast zijn over je opleiding en toekomstige beroep, dat je er een Instagramaccount en een podcastreeks aan wijdt. HAN masterstudent Jill Muijrers (30) is een niet te stoppen PA-fan. “Het is een vrij nieuw beroep en zegt de meeste mensen niks, daar wil ik verandering in brengen.”
Tijdens de opleiding Fysiotherapie in Heerlen ontdekte Jill haar liefde voor werken in het ziekenhuis. Na haar afstuderen ging ze aan de slag in zowel de eerste lijn als de tweede lijn. “Ik werkte graag in het ziekenhuis maar wilde niet voor de rest van mijn leven in de fysiotherapie werken. Ik voelde me niet prettig in de eerstelijnszorg door de, in mijn ogen, slechte arbeidsomstandigheden (laag loon, geen pensioen et cetera). Wat overigens niet voor alle praktijken geldt. In de tweedelijnszorg miste ik uitdaging. Ik wilde meer autonomie.” Na een aantal sollicitaties werd ze aangenomen als student PA in het Maastricht Universitair Medisch Centrum.
Zelfstandig geneeskundige zorg bieden
Deze hbo-master Physician Assistant is een duale master van 2,5 jaar. De letterlijke vertaling is ‘doktersassistent’ maar met die functie heeft het nauwelijks overeenkomsten, zegt Jill. “De titel is verwarrend voor veel mensen want het is een heel ander beroep. Doktersassistent is een mbo-studie en PA een masterstudie welke je alleen mag doen nadat je minimaal twee jaar hebt gewerkt als afgestudeerd hbo’er binnen de gezondheidszorg. Een PA mag bijvoorbeeld een patiënt zelfstandig onderzoeken, intakegesprekken afnemen, aanvullend onderzoek zoals bloedonderzoek of beeldvorming aanvragen, zelf een diagnose stellen, een behandelplan maken en uitvoeren en medicatie voorschrijven. Ook mogen we laag complexe operaties uitvoeren.”
Tekort aan artsen
Het beroep vloog begin 2000 over uit de VS en is in het leven geroepen door het dreigende tekort aan artsen. Jill: “Een PA is BIG-geregistreerd (*) en verricht in grote lijnen hetzelfde werk als een basisarts, iemand die geneeskunde heeft gestudeerd. Een PA mag zich echter niet doorontwikkelen tot cardioloog, huisarts of een ander specialisme.”
Life of a PA student
Jill merkte dat buiten de ziekenhuismuren niemand wist wat een PA is, doet en mag. “Ik vind dat jammer want het is een ontzettend gaaf beroep.” In plaats van tig keer uit te leggen wat ze in het dagelijks leven doet, besloot ze een Instagramaccount te beginnen: @lifeofa.pa.student. In eerste instantie voor familie en vrienden, maar het account heeft inmiddels meer dan drieduizend volgers. “Ik krijg uit deze nieuwe community gigantisch veel vragen over solliciteren, de opleiding en het werkveld. De posts, stories en quizzen die ik wekelijks plaats gaan dan ook voornamelijk over deze onderwerpen.”
“In eerste instantie dacht ik dat mensen me voor gek zouden verklaren en dat ik mezelf te veel in de belangstelling plaatste. Ik ben blij dat ik al die negatieve gedachten heb gelaten voor wat ze zijn. Ik maakte me druk om niks. Het account wordt heel goed ontvangen. Er bleek veel behoefte te zijn aan uitgebreidere informatie.”
Jill haar succesvolle Instagrampagina leidde tot een podcast die ze samen met Shirly Wübbels opneemt. Shirly is derdejaars PA masterstudent aan de Hanzehogeschool in Groningen, en verbonden aan de Nederlandse Associatie Physician Assistant (NAPA). ‘De PA podcast’ wordt gefinancierd door NAPA en gefaciliteerd door Medische Scholing in Utrecht, maar de inhoud bepalen de hosts zelf.
Verschillen in het leerprogramma
Op dit moment staan afleveringen online waarin het duo bijvoorbeeld vertelt over de sollicitatieprocedure tot PA, verschillen en overeenkomsten met hogescholen die de opleiding aanbieden, en de cao. Een aflevering die op de planning staat, gaat over salariëring en onderhandelen tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek. En verder een aflevering waarin ze Amerikaanse PA docenten interviewen over de opleiding in de VS. “Terwijl onze studie door de overheid betaald wordt en wij een fulltime salaris krijgen, mogen de Amerikaanse studenten niet werken. Na hun opleiding hebben ze vaak een forse studieschuld, soms zelfs van een ton.”
Toekomstplannen
De masterstudent is momenteel druk met literatuuronderzoek voor haar thesis, met als onderwerp de schouder. Ze hoopt in maart 2023 haar diploma te behalen. “Als ik klaar ben, wil ik nog meer tijd steken in mijn podcast en Instagram-account. Zelf heb ik dit gemist voordat ik aan de opleiding begon: een platform waarop ik veel informatie kon vinden, een inkijkje kon krijgen in de opleiding en laagdrempelig vragen kon stellen. Dat is wat ik wil bieden voor iedereen die geïnteresseerd is of twijfelt over de opleiding. Kennis overdragen vind ik geweldig, dus wie weet ligt er óók een baan als deeltijd docent in het verschiet. Ik zie wel waar het schip strandt.”
*) Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een wettelijk, online en openbaar register. Alleen wie in het BIG-register staat, mag een beschermde beroepstitel voeren en mag de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren.
Bekijk het Instagram-account Life of a PA student hier, en beluister De PA podcast hier.
Alle reacties (0)