Provocerende politici: weerwoord geven of weglopen?

SAM Studentenpanel

Nederlandse parlementariërs die Poetin een viriele prachtvent vinden, suggereren dat Kaag een spion is of telkens moslims bashen. Wat moet je ermee aan in de Tweede Kamer? De woordenstrijd aangaan of hun juist het woord ontnemen? Ze uit het parlement bannen of zelf de Kamer uitlopen? Een andere aanpak misschien? Wat zouden onze HAN-studenten zélf doen als zij Kamerlid zouden zijn?

Marijn, vierdejaars Human Resource Management:
“Weglopen tijdens een debat is wat mij betreft een teken van incompetentie. Bovendien spreekt er arrogantie uit. Het parlement is toch gekozen door het volk en moet het kabinet controleren? Door weg te lopen zeg je eigenlijk dat je niet wilt luisteren naar een deel van de bevolking, alsof zij alleen maar onzin uitkramen. Natuurlijk zijn er grenzen, die onder anderen Baudet graag opzoekt. Maar je moet altijd blijven communiceren. Anders draag je zelf bij aan de polarisatie. Kijk verder dan de volksvertegenwoordiger, richt je tot het volk dat hij vertegenwoordigt.”

“Ik vind het kwalijk als het debat overgaat in persoonlijke aanvallen of het wegzetten van hele bevolkingsgroepen”

Sven, vierdejaars International Business (specialisatie: Organisation & Change):
“Het is de baan van parlementariërs om het volk te vertegenwoordigen. Ieder van hen heeft daarbij het recht om zijn mening te uiten en een standpunt in te nemen. Maar ik vind het kwalijk worden als dit overgaat in persoonlijke aanvallen of het wegzetten van hele bevolkingsgroepen. Moslims bashen, bijvoorbeeld, dat is niet okay. Vaak komen Kamerleden dan aanzetten met conclusies die niet vanuit ‘het volk’ komen, maar vanuit hun eigen vooroordelen of partijideologie. Daarom is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Wanneer het écht te ver gaat, vind ik een reactie zoals die van Kaag en haar kabinetscollega’s (de Kamer verlaten) gepast.”

Lisa, derdejaars Lerarenopleiding Engels:
“Dit is een lastige kwestie. Iedereen die verkozen is tot parlementariër, heeft het recht om te spreken in de Kamer. Maar er zijn grenzen. Persoonlijke aanvallen op andere politici, bijvoorbeeld, horen niet thuis in een parlement. Daarom is het goed dat de rest van het kabinet met Kaag de Kamer is uitgelopen. Bij Baudet lijkt er werkelijk niets te helpen. Valt er wél met iemand te praten, dan vind ik dat je gewoon met elkaar in debat moet gaan.”


Studeer jij bij de HAN en ben je niet bang om je mening te geven? Doe dan óók mee aan het SAM Studentenpanel! Lees er
hier meer over en meld je aan via sam@han.nl

Alle reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *